Deutsch / English
Festivalul European de Teatru Eurothalia

21 septembrie 2023, 18:00-19:10, Sinagoga din Cetate (Str. Mărășești, nr. 6)

SIDY THAL a schtikl

de Thomas Perle

Lectură scenică

Limba: Germană (cu traducere în română și engleză) 

Pentru toate categoriile de vârstă. 

 

Cu: Radu Brănici, Bülent Özdil, Daniela Török, Oana Vidoni

În timpul unui spectacol susținut de actrița și cântăreața evreică Sidy Thal - de fapt Sorel Birkenthal - din Czernowitz la Teatrul Comunal din Timișoara, în noiembrie 1938 au explodat două grenade de mână. Atacul, comis de susținătorii mișcării naționaliste de extremă dreapta a legionarilor, a ucis patru persoane și a rănit alte șaptezeci. 

 

Tânărul autor, originar din România, Thomas Perle a fost însărcinat de către Teatrul German de Stat Timișoara să folosească atacul antisemit ca punct de plecare pentru o piesă de teatru documentar. Sidy Thal va avea premiera în colaborare cu Teatrul Evreiesc de Stat București, în regia lui Clemens Bechtel, la începutul lunii noiembrie. 

 

SIDY THAL - a schtikl este un fragment din această piesă, cu care Perle își ia rămas bun ca scriitor rezident  al Capitalei Culturale Europene Timișoara.  

 

Evenimentul este organizat în colaborare cu Forumul Cultural German din Europa de Est, Fundația Moses Mendelssohn Berlin, Comunitatea Evreilor din Timișoara, Consulatul German Timișoara, Forumul Democrat al Germanilor din Banat și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Perspective?