Deutsch / English
Festivalul European de Teatru Eurothalia

24 septembrie 2022, 16:30-18:00, Sala Studio TMT

Proiecție de film „Ca pasărea de pe gard” de Thomas Ciulei & Q&A

Localitatea Brebu Nou (Weidenthal), la o altitudine de 800m ai munților Semenic, care cu doar câteva decenii în urmă avea o populație numeroasă, e de mult o localitate fantomă. 

Thomas Ciulei s-a născut la București și a urmat studii de cinematografie la München și New York. A realizat mai ales filme documentare, printre care "Podul de flori", "Asta e", "Grațian" și "Like a bird on the fence". Filmele lui au obținut multe premii internaționale, au fost difuzate de televiziunea publică din Germania, canalul de televiziune "Arte" i-a consacrat o emisiune specială. Subiectele filmelor sale sunt legate de România și Republica Moldova. Thomas Ciulei este și producătorul mai multor filme, printre care "Matei, copil miner", "Azi eram frumoasă jună" și "Dumnezeu la saxofon, dracu la vioară".


Localitatea Brebu Nou (Weidenthal), la o altitudine de 800m ai munților Semenic, care cu doar câteva decenii în urmă avea o populație numeroasă, e de mult o localitate fantomă. Împreună cu alte câteva localități, Weidenthal s-a născut acum două secole în urma colonizării organizate de Imperiul austriac. Locuitorii, țărani și meșteșugari germani, proveneau din Pădurea Boemiei, fiind denumiți "pemi" (Deutschböhmen). Începând cu anii '80 ai secolului trecut Nicolae Ceaușescu a deschis calea repatrierii germanilor din România contra obținerii de valută forte. După 1989 mica populație a "pemilor" a dispărut cu totul. Filmul este un document dramatic al acestei plecări. 

Confruntări?