Deutsch / English
Festivalul European de Teatru Eurothalia

8 octombrie 2017, 21:00-22:40, în Hala SC Hydromatic Sistem SRL (Bulevardul Constructorilor)

nicht schlafen

Regia: Alain Platel –– Producția: les Ballets C de la B  (Belgia) –– Coproducția: Ruhrtriennale, La Bâtie-Festival de Genève, TorinoDanza, La Biennale de Lyon, L’Opéra de Lille, Kampnagel Hamburg, MC93 - Maison de la Culture de la Seine-Saint-Denis, Holland Festival Amsterdam, Ludwigsburger Schlossfestspiele

Compoziția și direcția muzicală: Steven Prengels –– Creația și interpretarea: Bérengère Bodin, Boule Mpanya, Dario Rigaglia, David Le Borgne, Elie Tass, Ido Batash, Romain Guion, Russell Tshiebua, Samir M’Kirech –– Dramaturgia: Hildegard De Vuyst –– Dramaturgia muzicală: Jan Vandenhouwe –– Asistența artistică: Quan Bui Ngoc –– Decor: Berlinde De Bruyckere –– Design de lumini: Carlo Bourguignon –– Sound design: Bartold Uyttersprot –– Costumele: Dorine Demuynck –– Producția: les ballets C de la B (Belgia) –– Coproducția: Ruhrtriennale, La Bâtie-Festival de Genève, la Biennale de Lyon, L’Opéra de Lille, MC93 - Maison de la Culture de la Seine-Saint-Denis, TorinoDanza, Holland Festival, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Kampnagel Hamburg –– Cu sprijinul: City of Ghent, Province East Flanders, the Flemish authorities & Port of Ghent –– Distribuția: Frans Brood Productions

Un grup de bărbați se adună în jurul unor cai morți pentru a realiza un ritual. Rezumat astfel, nicht schlafen ar putea avea aspectul unei povești. Dar totul contrazice instant această noțiune. Terenul cultului arhaic se limitează la o pânză uriașă. Printre acești bărbați se află o femeie. Este aceasta o punere în scenă a unui nou Ritual al primăverii? Va fi oare o femeie sacrificată încă o dată doar pentru a plăti pentru această masculinitate eșuată? Noua producție a regizorului Alain Platel folosește ca punct de plecare opera compozitorului austriac Gustav Mahler. Pentru Platel nu a fost o dragoste la prima vedere. Inițial, el a simțit o afinitate deosebită cu epoca pe care Mahler o exprimă în opera sa: o epocă de mare accelerare și ruptură, care a dus la izbucnirea primului război mondial. Dar apoi, în nervozitatea și agresivitatea, în pasiunea și dorința pentru armonia pierdută exprimată în muzica lui Mahler, Platel a descoperit și o potrivire cu imaginile pe care le caută în opera sa.


„Stilul încărcat și hipersensibil al simfoniilor lui Mahler, cu mari  extreme emoționale, s-a strecurat în acest spectacol la un nivel foarte profund. Violența și agresivitatea sunt prezente subcutanat, ca și cum o erupție ar putea avea loc în orice moment... Tablourile de grup, în deplinătatea sugestiei lor vizuale, sunt minunate.” (De Standaard, septembrie 2016)


„Dansul lui Alain Platel ne luminează fricile. În nicht schlafen, totul se reduce la un dans absolut și neîncetat, fie că este vorba de un dans virtuoz sau de unul intim. Platel nu mai caută tensiunea în mișcările marginale, ci dă frâu liber unui dans eliberator ca reacție la imensa putere a muzicii lui Mahler.” (La Libre Belgique, septembrie 2016)


Spectacol nonverbalTrailer

Fotografii din spectacol

Perspective?