Deutsch / English
Festivalul European de Teatru Eurothalia

29 septembrie 2022, 18:00-19:00, Foaierul de la intrare TGST

Lansare de carte: „Teatrul ca rezistență. Oameni de teatru în arhivele Securității” de Cristina Modreanu

Vor vorbi: Cristina Modreanu, Ada Hausvater și Lucian Vărșăndan

Ce știm noi despre rezistența oamenilor de teatru de dinainte de 1989 este numai ce a răbufnit în afară – spectacole interzise, mari scandaluri, număr mare de vizionări la unele producții, înlocuiri de directori. O mitologie care ține loc de istorie pentru teatrul românesc. Dar „rezistența prin cultură” nu se reduce numai la gesturi extreme, de curaj spectaculos, de natură să atragă instantaneu atenția publică internațională, pentru a aduce în dezbatere un regim criminal sau opresiv. Pe cât de utile sunt aceste gesturi de disidență și pe cât de admirabil este curajul celor care le comit, asumându-și riscuri personale incalculabile, pe atât de importante rămân și actele de rezistență mai puțin vizibile, dar care revin recurent pe parcursul carierei unor artiști.


Această permanentă luptă de „guerilă culturală”, acest „balet” periculos ai cărui pași pot părea astăzi ridicoli sau desueți, lipsiți de sens sau de eficiență – într-o lume dominată de eficiența raportată prin indici clar estimabili –, era în epocă o declarație silențioasă, difuză, desemnând însă o poziție etică asumată de niște oameni care refuzau să fie cu totul „sub vremuri”, exersându-și conștiința și libertatea interioară și îndemnându-i și pe alții, în mod mai mult sau mai puțin deschis, să o facă. 


_____________________

Cristina Modreanu este curatoare, critic și istoric de teatru. În calitate de cercetătoare, coordonează proiectul Dicționarul multimedia al teatrului românesc (Premiul AFCN pentru activarea patrimoniului imaterial, 2021) – www.dmtr.ro. Este redactoarea-șefă a revistei de artele spectacolului Scena.ro și cercetătoare la Janovics Center for Screen and Performing Arts Studies, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este doctor în teatru și Fulbright alumna și a fost visiting scholar la Tisch School of the Arts, Performance Studies Department, New York University. Prima ei carte în limba engleză, A History of Romanian Theatre from Communism to Capitalism: Children of a Restless Time a apărut în 2020 la Routledge. www.cristinamodreanu.comPerspective?